Tämän aamun kuva-arvoituksia ihmetellessä, päädyin (tällä kertaa) tällaiseen ajatelmaan: yllättävimmät ja usein mielenkiintoisimmat kuvat ovat niitä, joissa kuvaaja (subjekti) ei tiedä mikä on kuvan lopullinen kohde (objekti), sen määrää sattuma tai sanoisko enemmän kuitenkin objektiivi kuin subjektiivi.
Esimerkki 1. Eteläinen Helsingin merihorisontti tänään klo 8.09. Näkyvissä tankkeri Arion, joka on lähtenyt varhain aamulla Venäjän Laukaansuun satamasta (Ust-Lugasta) kohti Hollannin Antwerpeniä. Tiedot löytyvät kohtuullisen helposti meriliikenteen seurantasivuilta, edellyttäen että laiva tai vene on kytketty AIS-järjestelmään (Automatic Identification System), joka voidaan liittää normaaliin aluksen VHF-radioon. Järjestelmä vastaa lentokoneiden paljon puhuttua toisiotutkavastainta eli transponderia (transmitter-responder). Juuri sillä kohtaa kamera tarkentuikin välimaastossa olevaan kerrostalon piippuun, jossa lymyili varis saalis nokassaan.
Harmaatakkinen varis ja hiirenharmaa hiiri. Kuvan harmaat kohokohdat, ihan sattumalta.
Toinen esimerkki. Uspenskin katedraali nousevan auringon kultaamissa kupoleissaan. Samaan kuvaan tunkee vasemmalta luotsivene L244, jolla muuten AIS ei ole päällä (tai sen tiedot puuttuvat nettikartasta). Sen pystyy kuitenkin tunnistamaan kun vertaa kuvaa aiempiin luotsiveneiden arkistokuviin. Alhaalta kuvaan tunkee komea tuuliviiri Kruununhaasta, Pohjoisranta 4:n (”Standertskjöldin talon” 1885) kulmatornin huipulta ja ylhäältä pari lentävää varista ja yksi lokki (todennäköisesti harmaalokki).
Kolmas esimerkki. Purjevene tulossa aika vauhdikkaasti lännestä kohti Helsinkiä ja ohittaa juuri Tallinnan TV-tornin (Tallinn Teletorn). Suurin osa huviveneistä on ilman AIS-järjestelmää (ja VHF-radiota), joten veneen nimi ja malli jäivät salaisuudeksi. Oikealla Selim. A. Lindqvistin (yhdessä E. Heikelin kanssa) 1897 suunnittelema uusgoottilainen kerrostalo Vuorimiehenkatu 1 (”Bobrikovin talo”). Välissä Eteläsataman Olympialaiturin kohdalla oleva valaisintorni. Horisontin takaa nousemassa Viron päällä olevia komeita cumulus-pilviä. Mikä onkaan kuvan varsinainen kohde (objekti)? Mikä ketäkin (subjektia) kiinnostaa?
Kuvat on kaikki otettu kahden minuutin sisällä tänään 14.9.2019 klo 8.08 ja 8.09 välillä.
P.S. 14.9.2019 klo 18. Kiitos tarkkaavaisen lukijan ja rakennustaiteen tietäjän (Micke Sundman), Vuorimiehenkadun talon tyylisuunta on yllä korjattu uusgotiikaksi, siis erääksi jäljittelytyyliksi. Talo on toki tehty jugend-aikakaudella, mutta tyyli on vanhempaa perua. Samalla opin sen, että kyseessä on ”valtiontalo nro 1”.