Lisälehti Kallion ja Harjun pommituksiin 9.7.1941

Jostain, en muista mistä, jäi muutama viikko sitten korviin kaikumaan huomautus, että ennen kuin Helsinginkadulla oli Alkon myymälä, se majaili jossain nurkan takana. Osoitetta ei kuitenkaan siinä yhteydessä mainittu ja asia jäi kaivelemaan. En muista muutenkaan kuulleeni missä muualla näillä Hesarin ja Vasiksen nurkilla olisi joskus ollut Alko, joten asia jäi kaivelemaan. 

Jossain välissä sitten tuli mieleen, että silloin kun kirjoittelin pientä jatkosodan alkuvaiheita kuvaavaa valokuviin perustuvaa juttua Kallion ja Harjun pommituksista, ainoa pommituskuva jonka tarkka sijainti jäi harmittavasti määrittelemättä oli juuri osuman saanut Alkoholiliikkeen myymälä. Tapauksesta on arkistoitu ainakin viisi kuvaa, mutta ne ovat kaikki hyvin suppeasta kulmasta liikkeen ulkopuolelta tai sisältä, jolloin niistä ei ole suoralta kädeltä mahdollista päätellä myymälän sijaintia. 

Mystinen sijainti otti päähän sen verran etten sen takia julkaissut ao. kuviakaan jutussani. Tulin kuitenkin maininneeksi asian myös Hesarin toimittajalle (Jarmo Huhtanen), joka teki pikku selvityksestäni kiinnostavan jutun Hesariin ja mainitsi siinä myös harmitukseni aiheen sekä julkaisi myös yhden kuvan säpäleinä olevista hyllyistä. 

Tämä oli siis vuonna 2017. Nyt neljä vuotta myöhemmin arvoitus on ratkennut. Ratkaisun avaimena tietysti nuo 9.7.1941 otetut kuvat. Ne ovat TK-kuvaaja Sjöblomin ottamia. Niukasti mutta riittävästi yksityiskohtia.

Pommiosumasta Alkon myymälään 9.7.1941 Kalliossa on SA-Kuvien arkistossa yhteensä viisi kuvaa, kaksi liikkeen ulkopuolelta, kolme sisältä. Kaikkiin kuviin on liitetty sama todella niukka kuvailuteksti ”Osuma Alkon myymälään”. Sillä tiedolla paikkaa on vaikea löytää.


Tässä kuvassa on Sjöblomin kuvista eniten Alkon myymälän ulkopuolisia tunnusmerkkejä. Ei kovin monia, mutta kuitenkin.

No, eihän noita kadunkulmia Helsinginkadun Alkon lähellä niin montaa ole, ettei niitä voisi tarkistaa kävelemällä ja vertailemalla löytyneitä yksityiskohtia vuoden 1941 kuvien yksityiskohtiin. Yllättävän helposti yhteys löytyi. Alkon myymälän osoite on Kustaankatu 4a.

Kustaankatu 4a:ssa näyttää sijaitsevan edelleen ”alan liike”. Tämä kuva on otettu suurin piirtein samasta katselukulmasta kuin Sjöblomin kuva 9.7.1941, siis hieman yli 80 vuotta aiemmin. Näyteikkunan alapuolella oleva graniittilaatoitus on säilynyt alkuperäisessä kunnossa, joten ainakin sen mittojen pitäisi täsmätä. Saumojen lukumäärä ja vaakasuora laattajako ovat samoja. Myös ikkunan yläpuolella oleva vaakasuora koristelista on säilynyt lähes ennallaan. Jopa ikkunan alakarmin muodosta on suurin osa vanhaa perua. Ikkunan alapuolella olevasta tuuletussäleiköstä on Sjöblomin kuviin rajautunut vain todella kapea yläreunan osa, mutta siellä se on. Vain tarkkanäköisille! Kuva: PL 26.9.2021.

Myymälän kolmesta sisäkuvasta oli paikan määrityksessä se apu, että oli mahdollista määritellä myymälän summittainen koko. Yhdessä kuvista häämöttää oikeasta reunasta ylimääräistä luonnonvaloa, mistä saattoi päätellä, että liike on ollut kulmahuoneisto. Kustaankadun puolelta liike jatkui Helsinginkujan puolelle jossa on ehkä joskus ollut vielä kolmas ulko-ovi. Pääovi oli kuitenkin ilmeisesti Kustaankadun puolella.

Sisäkuva pommituhon jälkeisestä Alkon myymälästä. Edessä olevan ulko-oven takana on Kustaankatu, oikealla häämöttävän ikkunan puolella Helsinginkuja. Pommin aiheuttaman räjähdyksen voimasta ulko-ovi on lentänyt saranoiltaan ja varastohyllyt ovat kaatuneet. Joku on nostanut kaiteelle näytiksi pari ehjää Jaloviinapulloa ja pari jotain muuta jaloa juomaa, joita en tunnistanut. Kuva: SA-Kuva/Sjöblom.

Alkon myymälän säpäleiksi mennyttä kalustoa. Seinässä kiinni olevat hyllyt pulloineen ovat säilyneet suurimmaksi osaksi ehjinä. Kestävää sisustussuunnittelua. Kuvat: SA-Kuva/Sjöblom.

Kuva talosta jossa 9.7.1941 aamuyöstä tapahtuneen pommituslennon seurauksena tuhoutui Alkon myymälä aika perusteellisesti. Kustaankatu 4a oli rakennettu 1936 eli vain muutamia vuosia ennen sotia. Alkon myymälä sijaitsi kuvaajaa lähimpänä olevassa nurkassa ja siinä oli kadun puolella kolme isoa näyteikkunaa ja ainakin kaksi ulko-ovea. Kustaankatu nousee oikealle ylös ja Helsinginkuja lähtee vasemmalle. Kuvauspaikasta noin 40 metriä takavasemmalla on Helsinginkatu, jossa nykyisin on kaupunginosan tunnetuin Alko, tuhoutuneen myymälän seuraaja. Kuva: PL 26.9.2021.

Mihin sitten pommi varsinaisesti osui? Tähän antavat viitteitä seuraavat kuvat.

Kuva, joka myös auttoi sijoittamaan tuhoutuneen Alkon myymälän kartalle. Taustalla oleva talo oli tosin aika hankala tunnistaa, koska siitä näkyy vain osia eikä ympäristöä lainkaan ja ennen kaikkea siksi, että se on hankalammin tunnistettavalta pihan puolelta. Rakennuksistahan kuvataan ja julkaistaan moninkertainen määrä kuvia pää- eli katujulkisivuista verrattuna pihajulkisivuihin. Kuvasta SA-Kuvien arkistoon säilyneet tiedot eli pelkkä otsikko ei sekään ole juuri avuksi: ”Helsingin pommitus. Huonekaluja kadulla heinäkuussa 1941”. Jostain syystä päivämäärätiedoksi on arkistoon rekisteröitynyt 1.7.1941, joka ei voi pitää paikkaansa. Kyse on melko varmasti pommituspäivästä 9.7.1941. Kuvaaja on keskittynyt ymmärrettävästi katastrofia selvitteleviin ihmisiin, naiseen ja häntä avustavaan sotilaaseen. Samalla kuvan ulkopuolelle on lähes kokonaan lipsahtanut talon seinään syntynyt iso, ilmiselvästi pommin aiheuttama reikä. Tunnistin kuitenkin talon Kustaankatu 4a:ksi. Samalla paikantui pommin aiheuttama reikä juuri talossa olleen Alkon myymälän takaosan kohdalle. Siinäpä välitön syy myymälän tuhoutumiselle. Kuva: SA-Kuva/Mäkinen.

Vielä pari kuvaa ao. talon nurkalle pudonneista pommeista. Yksi niistä oli onneksi suutari (vasemman puoleisen kuvan alareunassa). Asukkaita varoitetaan asianmukaisesti räjähtämättömästä pommista. Alkon myymälä on juuri kulman takana vasemmalla. Jos pommikone on ollut sama minkä konekivääri on ruiskinut Kustaankatu 2:n julkisivun täyteen reikiä niin sen on täytynyt tulla aika lailla samasta suunnasta kuin missä kuvaaja on seissyt eli luoteesta. Kustaankatu 2:n yläkerroksiin osui myös räjähtäneitä pommeja ja niiden jälkiä siivotaan oikean puoleisessa kuvassa heittämällä revittyjä peltikaton osia alas kadulle. Kustaankadun ja Helsinginkujan kulma on pahaksi onnekseen sattunut olemaan juuri yhden pommiparven kohdalla. Kuvat: SA-Kuva/Sjöblom.

2 kommenttia artikkeliin ”Lisälehti Kallion ja Harjun pommituksiin 9.7.1941

  1. Aikalaistodistajana voin sanoa varmasti,että Alko oli kotikadullani, Kustaankadulla. Muistan ”sedät” seisomassa pitkässä jonossa. Heille oli helppo myydä esim. vappumerkkejä, kun eivät pässeet pakoon. Muistan hämärästi myös pommitukset. Olen syntynyt 1938.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s