Toistaiseksi matalin työpaikkani 

Silloin kun tekee työtä itselleen tai lähipiirilleen, ei ole niin nokonuukaa työolosuhteista. Työturvallisuudestaan sitä huolehtii ehkä arkijärjen avulla, jos osaa. Työlainsäädäntö – ei taida tulla kyseeseen. Palkkaa, paskantyönlisää tai muita etuja ei nautita. 

Tässä faktat: 

  • työtilan koko: korkeus noin 0,5 m (vaihtelee välillä 0,4–0,7 m), leveys 2 m, pituus 6 m; matalapaikkatyötä
  • työaika: vapaavalintainen, aikavälillä 12.–20.9.2022
  • työasento: makuullaan, joko mahallaan tai selällään, kyljellään ei mahdu
  • ilmanvaihto: luonnollinen rossipohjan alainen, kaikista ilmansuunnista läpituuletettu tila
  • työkalut: saha, vasara, niittipistooli, tunkki, taskulamppu, hengityssuojain, pipo, rukkaset, sakset
  • rakennusmateriaalit: 85 % kierrätyslasivillaa rullatavarana, paksuus 5 cm, leveys 120 cm, bitumivuorauspaperia tuulensuojaksi (rullatavarana, leveys 125 cm), ilmastointiteippiä, niittejä niittipistooliin, tähteeksi jääneitä rakennuspuutavaran kappaleita (nelosnelosta, kakkosnelosta, kakkosvitosta, ykkösvitosta ym., osa painekyllästettyä)
  • työmenekki hankintoineen: noin 12 henkilötyötuntia.

Lopputuloksena syntyi keittiön vesijohtojen suojaksi 10 cm paksuinen lisälämmöneriste reilun kolmen neliömetrin alueelle.

Muutaman kerran keittiön vesijohto on talvella jäätynyt ja nyt pitää kokeilla sitä, pääseekö siitä riesasta eroon tällä konstilla. Ensi kevättalvena nähdään onnistuiko. Jos ei onnistu, syynä voi olla liian tehokas alapohjan tuuletus.

Riesa on merkinnyt sitä, että on pitänyt puhaltaa hiustenkuivaajalla lämmintä (ei kuumaa) ilmaa tarkkaan suunnaten vesijohtojen suojaputkeen noin puolen tunnin verran. Vesijohto jakotukista keittiön vesialtaaseen rossipohjassa on noin 7 metriä pitkä ja jossain vaiheessa se altistuu pakkaselle. Saattaa olla rakennusvirhe. Todennäköisesti ongelmakohta on viimeisillä kolmella metrillä, mutta kukaan ei varmasti tiedä ilman rakenteiden avaamista. Sulatusmenetelmä on kuitenkin tepsinyt aina, mutta jos sitäkään viritystä ei tarvitse rakennella, elämä helpottuu.

Maapallo ei vieläkään pelastu, mutta sähköä hieman säästyy. Saa nähdä säästyykö hermot.

Rakennustarvikkeiden kokoonpano kuistin lattialla ennen asennusta. Alla bitumipaperi (levennetty jotta niittaaminen alapohjaan kävisi kätevämmin), päällä lasivilla.

Lisälämmöneristys asennettuna. Tukirakenteet rakennuspuutavarasta mitä kiinteistöllä sattui löytymään. Työtila lisälämmöneristämiselle on ryömintätilaa. Ei voi suositella ahtaanpaikankammoisille.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s