Ette ole tervetulleita edes helvettiin

Niin kauan kuin itäisen naapurimaamme nationalistis-narsistis-natsistinen eli selkosuomeksi sekopäinen johto jatkaa yhtä maailmanhistorian naurettavimmin perustelluista mutta samalla yhtä järkyttävää sotaa eteläistä naapurivaltiotaan vastaan, on syytä jatkaa kaikkien niiden kulttuuristen keinojen käyttämistä, joilla nämä pölvästit pyövelit osoitetaan naurunalaiseksi ja samalla osoitetaan se oikea paikka, mihin he tulevassa historiankirjoituksessa tulevat kuulumaan. 

Olen pitänyt pientä taukoa tämän aiheen käsittelyssä, koska liika on liikaa tässäkin asiassa. Nyt syntyi kuitenkin hakematta tilaisuus palata asiaan. Kalenteri ja lasten hoksaavaisuus yhdistyivät. Sain eilen isänpäivän merkeissä ilahduttavan lahjan, t-paidan, johon on painettu nuoren ukrainalaisen taideopiskelijan, Denys Kulikovin ansiokas ja ajankohtainen teos.

Denys Kulikov asuu ja jatkaa opiskeluaan nyttemmin Puolan Koninissa, joka sijaitsee Puolan keskiosissa, noin Varsovan ja Poznańin puolessa välissä. Siellä hän piti tänä syksynä näyttelyn kaupungin, osittain EU-rahoilla uudistetussa kulttuurikeskuksessa ”OSKARD”. Näyttelyn nimi oli (puolaksi) ”Zostawiłem swoje serce w domu” eli ”Jätin sydämeni kotiin”. Esillä olivat ilmeisesti lähes kaikki hänen sodan alkamisen jälkeen maalaamansa teokset. 

Denys Kulikov on syntynyt vuonna 2004, joten hän painii sarjassa nuoret ja lahjakkaat taiteilijat. Hän aloitti taideopinnot Zhytomyrin kulttuuri- ja taidelukiossa, Kiovan länsipuolella, jossa hän pystyi opiskelemaan siihen asti kunnes laajamittaiset sotatoimet Ukrainassa alkoivat.

Denys Kulikov tekee kuvansa pääasiassa tietokoneen ruudulla (mutta – ettei tulisi epäselvyyksiä – silloinkin hän kuitenkin ”piirtää” ja ”maalaa”, tietenkin virtuaalisilla kynillä ja siveltimillä). Hän kertoo piirtäneensä ennen sotaa, sen aikana ja tulee piirtämään senkin jälkeen kun sota on ohi.

T-paitaan painettua, Denys Kulikovin graafisesti taidokasta kuvaa täydentävät ytimekkäät ukrainankieliset tekstit.

Punainen pelsepuupi, jolta on tässä päättömässä touhussa, tietysti, irtoamassa jo pääkin, tokaisee ympärillään parveileville Z-tyypeille: ”пішли звідси мудакй” eli suomeksi suurin piirtein näin: Häipykää täältä, kusipäät. Kuvan alle Kulikov on varmuuden vuoksi kirjoittanut asialliset terveisensä kasvottomille ääliöille eli zetoille ”вам навіть у пеклі не раді” eli suomeksi: Ette ole tervetulleita edes helvettiin.

Kuvia näyttelyn avajaisista 10.9.2022 Yläkuvassa yleisön keskellä itse taiteilijakin. Kuvalähde: OSKARDARCHIWUM.

Postikorttikuvassa Denys Kulikov kertoo meille lisää terveisiä Ukrainasta (edelleen ukrainaksi): ”не дарма зерняток пріхопив!” eli suomeksi suurin piirtein näin: eipä turhaan siepannut siemeniä mukaansa! 

Denys Kulikovin teoksia oli näytteillä taannoin myös Helsingissä Forum Boxissa Ruoholahdenranta 3:ssa, jossa Ukranian Charity Exhibitions piti näyttelyn otsikolla ”From the Pain to the Light”. Kuulemma t-paitoja ja kortteja – ja myös alkuperäisteoksia! – saattaa vielä saada ostettua – kannattaa katsoa Instagramin ja facebookin sivuja ao. otsikolla. Täältä ajantasaiset ja luotettavat tiedot: u.modernart@gmail.com.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s