Gare du Sud Nizza, edelleen kiinni, mutta kuinka kauan?

Nice-Matin lauantaina 25.5.2023. ”Avautuuko Gare du Sud ennen kesää?

Gare du Sud paraatijulkisivunsa puolelta viikko sitten (17.3.2023) kuvattuna. Entinen rautatieaseman laiturihalli ja nykyinen (suljettuna oleva) katettu ravintola- ja kauppahalli näkyy varsinaisen asemarakennuksen takana oikealla.

Nizzan Gare du Sud näyttää olevan edelleen ongelmien kourissa. Suurin odotuksin kolme vuotta sitten 1.6.2020 avattu entinen Eteläinen rautatieasema jatkaa kamppailuaan vaikeuksiensa kanssa. 

Surullista, koska yli 130-vuotiaan teräskonstruktion uudelleenkäyttö on hyvä esimerkki kelvollisten, kauniiden ja kulttuurisesti merkityksellisten rakenteiden hyödyntämisestä sillä paikalla missä ne ovat, ilman järeitä uudelleenmuokkauksia tai kuljetuksia toiselle rakennuspaikalle.

Koko kevään 2020 koronaepidemia kuritti kansalaisia ja myös suunniteltuja avajaisia. Ranskassa liikkumisrajoitukset olivat niin ankaria, että ihmiset eivät juuri uskaltaneet liikkua. Ilman lupalappua kulkeva sai välittömästi santarmeilta muistaakseni 135 € sakot.

Ravintolat saivat avata ovensa vasta 1.6.2020. Yrittäjät taistelivat yleisökatoa vastaan jakamalla ovilla ilmaisia hengitysuojaimia ja käsidesipalveluja. Silti sekä yrittäjät että kävijät olivat vähissä. 

Kesäkuun alussa 2020 arvelin, että paikan uusi henki oli viritetty hieman liian ylös, sanoisinko hienosti yläneljännekseen, kun paikan vanhan hengen mukaisesti olisi voinut tyytyä toiseen ja kolmanteen neljännekseen, koko kansan kuppilaan johon on helppo tulla miettimättä miltä siellä pitää näyttää tai käyttäytyä. Tuli mieleen Helsingin asemaravintoloiden sisustuksissa tehdyt kömmähdykset. Arvelin myös, että paljon riippuu siitä miten tulevat yrittäjät ottavat paikan ja sen hengen haltuunsa ja toimivat kuten vaistoavat yleisön haluavan, jos se heille sallitaan. Paikan henkeä kuvaavat parhaiten asemahallin kyljissä toimivat kala- ja hedelmätorit, jotka kuhisevat elämää. Klassista pöhinää ilman mainos- ja markkinointioppineiden tekeytymisiä.

En malta olla laittamatta tähänkin juttuun pientä merenelävien hintakatsausta kalatorilta. Villejä raakoja jättikatkarapuja vain 32 €/kg (kolme vuotta sitten olivat jopa 48 €/kg!), meribassi samaan kilohintaan, meriantura 35 €/kg.

Lohi 39 €/kg, pietarinkala 30 €/kg, turskafile 30 €/kg, St. Jacques simpukat 14 €/kg.

Seuraavaksi paikkaa koettelivat sisäilmaongelmat, kesällä liian kuuma, talvella liian kylmä. Tämän päiväinen Nice-Matin kertoo, että aloitetut korjaustoimet ovat kyllä vauhdissa, mutta useimmat pohtivat sitä, saadaanko paikka auki ennen kesää kuten pormestarin kanssa tehdyssä sopimuksessa on luvattu. Kirjoittelun tarkoituksena onkin paitsi kertoa tilanteesta niin myös kirittää projektia julkisuuden paineilla. 

Mainio näytönpaikka ja tilaisuus myös osaavalle talotekniikkainsinöörille. Toivon menestystä!

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s